Galeriachemii.pl

Blog z artykułami poradnikowymi
Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy uznano za olej o wyjątkowo dużych walorach zdrowotnych. Wiele osób stosuje go więc na co dzień w swojej kuchni. Okazuje się, że olej kokosowy to także świetny kosmetyk, który można wykorzystać na przykład do pielęgnacji włosów. Czy każdy rodzaj oleju kokosowego, który dostępny jest w naszych sklepach jest tak samo cenny?

Dlaczego warto używać oleju kokosowego?

Olej kokosowy zawiera dużą ilość tłuszczów nasyconych. Zdaniem wielu lekarzy i dietetyków jest więc produktem szkodliwym dla zdrowia. Znacznie więcej jest jednak głosów, które mówią o właściwościach zdrowotnych; kwasy tłuszczowe, które zawiera olej kokosowy nierafinowany są średniołańcuchowe, a takie nie są dla naszego organizmu szkodliwe. Olej kokosowy nierafinowany, który jest dobrej jakości w swoim składzie nie będzie zawierał żadnych innych składników oprócz uzyskanego z miąższu orzecha kokosowego oleju. Olej kokosowy nierafinowany jest tłoczony metodą na zimno. Jego zapach jest identyczny z zapachem orzecha kokosowego. Z uwagi na bardzo niską temperaturę dymienia, nie można używać nierafinowanego oleju kokosowego do smażenia. 

Jak wykorzystywać go w kuchni?

Stała konsystencja oleju kokosowego sprawia, że można używać go podobnie jak masła czyli na przykład do smarowania pieczywa. Konsystencję ze stałej na płynną można zmienić bardzo prosto, wystarczy podgrzać olej kokosowy do temperatury 25-26 stopni. Rozpuszczony olej kokosowy można dodawać do sałatek, przygotowywać desery i ciasta. Tłoczony na zimno olej kokosowy to jeden z najbardziej zdrowych tłuszczów roślinnych.