Galeriachemii.pl

Blog z artykułami poradnikowymi
Kawa z Brazylii – najlepsze plantacje kawy na świecie

Kawa brazylijska uchodzi za jedną z najlepszych na świecie! Nic w tym dziwnego, wyjątkowy klimat, jaki panuje na tej szerokości geograficznej, wpływa na prawidłowe dojrzewanie ziaren kawy. Czy kawę z brazylijskich plantacji na pewno można uznać za najlepszą na świecie? Z jakiego regionu Brazylii powinna pochodzić najlepsza Arabica?

Jak wybrać najlepszą kawę? Kawa brazylijska

Brazylia słynie z uprawy kawy. Tamtejsze plantacje stanowią jedno z głównych gałęzi brazylijskiej gospodarki. W południowej części Brazylii panuje klimat umiarkowany ciepły, a cyklicznie pojawiające się opady deszczu sprzyjają kwitnieniu ziaren kawowca – rośliny, z której zbierane są ziarna kawy.

Brazylijska kawa ma wyjątkowy smak, który z pewnością nie tylko wyczuje, ale i doceni każdy prawdziwy znawca kawy. Na rynku jest wiele dostępnych kaw, które pochodzą z różnych regionów świata. Z jakiego rejonu Brazylii pochodzą najlepsze odmiany kawy?

Kawa z Brazylii – z jakiego rejonu kawę kupić?

Najlepsza kawa będzie pochodzić z prestiżowych plantacji kawy. Kawa z Peru, Ekwadoru, Kolumbii i opisywanej właśnie Brazylii cieszą się największą popularnością wśród profesjonalnych baristów i prawdziwych smakoszy kawy. Odpowiednie nasłonecznienie i warunki atmosferyczne sprawiają, że nasiona kawy brazylijskiej mają bardzo intensywny, bogaty aromat i są większe w porównaniu do nasion z plantacji uprawianych w innych zakątkach świata. Prym w Brazylii wiedzie uprawa kawy z odmiany Arabica (np. kawa z Brazylii ziarnista).

Na co zwrócić uwagę przy wyborze kawy brazylijskiej?

Jedną z istotniejszych kwestii, które warto wziąć pod uwagę przy wyborze kawy brazylijskiej, jest dokładny obszar jej upraw. Kawa z Sul de Minas, Matas de Minas, Chapada de Minas, Mogiana, Sao Paolo lub Minas Gerais z pewnością będzie najlepszym wyborem. Docenią ją szczególnie ci, którzy oczekują najbardziej aromatycznej kawy, wysokiej jakości.

Co jeszcze stoi za tak wyjątkowym smakiem kawy brazylijskiej? Poza samym uwarunkowaniem klimatycznym, docelowy wpływ na smak kawy ma również wyjątkowo staranny proces zbierania i suszenia kawy. Na kolejnych etapach produkcji kawy jest ona tradycyjnie wypalana w najznamienitszych palarniach. Nie da się ukryć, że zanim kawa z brazylijskiej plantacji trafi do filiżanki, przechodzi przez bardzo długi proces przygotowywania i to po części jest źródłem jej sukcesu.

Kawa brazylijska premium

Brazylia jest kawowym, światowym potentatem. Kawa z tego regionu jest klasyczna w smaku i ma wyjątkowy aromat. Większość plantacji kawy  w Brazylii dzielona jest na dwie sekcje. Pierwsza część jest dedykowana uprawie kawy luksusowej z segmentu premium. Nasiona kawy z drugiej sekcji przeznaczone są do mniej wysublimowanego segmentu rynku – trafiają po prostu do supermarketów. Taka kawa brazylijska nadal jest smaczna i aromatyczna, ale z pewnością ma mniejsze walory smakowe od kawy premium. Jest też od niej dużo tańsza.

Różnica między dwiema klasami kawy brazylijskiej polega na innym procesie zbierania nasion i wypalania. Nasiona kawy brazylijskiej są uprzednio klasyfikowane według określonych wytycznych w zakresie wielkości, dojrzałości, obszaru zbioru i koloru, a następnie w inny sposób wypalane. Kawa z Brazylii, z wyższej półki, ma więcej olejków eterycznych, inny kolor i  przede wszystkim, głębszy, bardziej wysublimowany smak od ogólnodostępnej kawy, jaką można bez trudu znaleźć na sklepowej półce.

Plantacje kawy z Brazylii zapełniają niemalże 50% światowego rynku kawy na świecie. Aby jednak mieć pewność co do jakości i pochodzenia kawy, warto wybrać sprawdzony sklep z kawą. To gwarancja jakości i zadowolenia z niezwykłego smaku brazylijskiej kawy, która uchodzi za najsmaczniejszą na świecie!