Galeriachemii.pl

Blog z artykułami poradnikowymi
Zdrowe tłuszcze: olej kokosowy

Olej kokosowy należy do tłuszczy pochodzenia roślinnego. Nie zawiera więc cholesterolu. Uważany jest za jeden ze zdrowych tłuszczy nie tylko z tego powodu. Można go kupić w wielu polskich sklepach. Na co zwracać uwagę, aby rzeczywiście kupić zdrowy olej?

Tylko z ekologicznych plantacji 

Olej kokosowy pozyskiwany jest z miąższu orzechów kokosowych. Plantacje, na których rosną są bardzo różne; są takie, na których palmy kokosowe uprawiane są z wykorzystaniem środków ochrony roślin, ale także plantacje ekologiczne. Najbardziej zdrowy będzie oczywiście olej z tych drugich. Na etykiecie takiego oleju znajdzie się napis olej kokosowy bio. Olej kokosowy bio będzie otrzymany z miąższu orzechów, które rosły na certyfikowanych, ekologicznych plantacjach pozostających pod stałą kontrolą. Olej kokosowy bio będzie nadawał się nie tylko do wykorzystania w kuchni, ale także do pielęgnacji ciała i włosów. 

Wyłącznie tłoczony na zimno 

Olej kokosowy extra Virgin jest tłoczony metodą na zimno. Olej kokosowy nierafinowany jest najbardziej cenny. Olej kokosowy extra Virgin nie może zawierać żadnych dodatków. Olej kokosowy Virgin może zawierać wyłącznie olej z miąższu kokosa. Olej kokosowy Virgin będzie najbardziej bogaty w witaminy, minerały, kwas laurynowy. Jego cena będzie jednak musiała być wyższa niż oleju rafinowanego – dobry produkt nie może być tani.

Wszystkich zainteresowanych tym tematem zachęcamy do lektury również naszego innego tekstu, w którym wyjaśniamy jakie właściwości ma olej kokosowy.