Galeriachemii.pl

Blog z artykułami poradnikowymi
Olej kokosowy ma bardzo szerokie zastosowanie

Tłoczony z miąższu orzechów kokosowych olej dostępny jest w wielu polskich sklepach. Jest uznany za jeden z najbardziej zdrowych olejów pozyskiwanych z roślin. Zobaczmy, jak można go wykorzystać i jaki olej wybrać. 

Zalety oleju kokosowego 

Olej kokosowy może być otrzymywany na różne sposoby. Najbardziej zdrowy jest ten tłoczony na zimno. Jeśli zamierzamy kupić olej kokosowy, to powinnyśmy wybrać ten z etykietą olej kokosowy extra Virgin. Olej kokosowy bio będzie najbardziej wartościowy. W jego składzie nie będzie żadnych dodatków, olej kokosowy bio będzie zawierał w swoim składzie wyłącznie uzyskany z miąższu kokosa olej. Do tego olej kokosowy bio będzie pozyskany z orzechów kokosowych, które rosły na ekologicznych plantacjach. Olej kokosowy extra Virgin tłoczony na zimno jest najbardziej cenny pod względem wartości odżywczych. Olej kokosowy nierafinowany nie będzie zawierał żadnych środków konserwujących; olej kokosowy Virgin będzie więc produktem w pełni naturalnym.

Jakie właściwości ma olej kokosowy?

Olej kokosowy Virgin jest bogatym źródłem witamin i soli mineralnych. W jego składzie są tłuszcze średniołacuchowe. W połączeniu z witaminami i minerałami tworzą one mieszankę o wyjątkowych właściwościach prozdrowotnych. Może być stosowany zarówno w kuchni jak i w kosmetyce. Działa przeciwgrzybiczo i antybakteryjnie. 

Wszystkich, których zainteresował temat oleju kokosowego zachęcamy do lektury naszego poprzedniego tekstu, w którym wyjaśniamy jakie zalety ma olej kokosowy i jaki warto kupować.